Uppteckning nummer NM-SKU3033_7

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare: Polisman F. Berneclou  År: 1966

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn Fränsta

När digerdöden härjade här blevo hela byar och socknar utdöda. Sålunda fanns i hela Torp och Stöde endast en ung man från Brattås kvar i livet. Denne ville dock söka efter fler överlevande och begav sig därför på vandring. Först i Ljustorp såg han rök stiga upp ur en skorsten till tecken på att där fanns levande människor. Till sin glädje fann han att det var en ung flicka, som ensam skonats i denna bygd. Ynglingen och flickan blevo sedan stamfäder till det nya släkte som växte upp efter farsoten och från dem härstamma de flesta släkterna i dessa socknar.

Nordiska museet. Frågelista. Sägner och memorat.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU3033