Folkminnen

Uppteckning nummer NM-SKU3033_6



Titel: För många år sedan var det några getpojkar….

Upptecknare: Th. Lindström
Meddelare: Erik Olof Persson 

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

För många år sedan var det några getpojkar som vallade sina kreatur i sydsluttningen av Klockberget. Här under roade de sig med att göra kolsmällar (det vill säga glödande kol lades på en fuktad sten och krossades med en fuktad yxhammare eller en fuktad sten, varigenom en stark knall hördes). Då pojkarna hållit på med denna lek en längre tid blevo trollen eller "de underjordiske" så förargade och störda, att de beslutade sig för att flytta till ett lugnare ställe. De togo därför med sig sina husdjur och sina ägodelar och flyttade från Klockberget. I "Klockgate", en fägata söder om Björnsjön mötte trollen "boföring" en man, som kom körande och hade hund med sig. Hunden, som kunde se "de underjordiske" och deras "boföring", började skälla vilt. Här över blevo trollen ytterligare uppretade och togo därför fatt hunden och slet den i tvenne delar som de sedan kastade vid sidan av vägen. På mannen, som icke hade förmågan att "se" de "underjordiske", hade detta gjort ett mycket starkt intryck. Men sedan den dagen hade inga "underjordiske" varit boende i Klockberget.

Klockberget är det gamla vedertagna namnet å Flataklacken. Ingen av de gamla på orten använde någonsin det sistnämna namnet. Bergets båda toppar kallades Storklockan och Lillklockan eller Västerklockan. Namnet skulle enligt de gamla bero på bergets likhet med en kyrkklocka.

De båda "klackarna" te sig för den som färdas från Sundsvall västerut förbi Stödesjön som ett par slocknade vulkaner. De ligga "mitt i Sverige", äro Sveriges mittpunkt.


Nordiska museet. Frågelista. Sägner och memorat.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU3033


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


STADSBEBYGGELSE AFFÄRSGATA

SJÖBOD ÄLV

HAV LANDSBYGD

Grep

Snusdosa

Vävprov