Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Jonas Larsson  År: 1956

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Lillmörtsjön

Jonas Larsson i Lillmörtsjön, Torp, född 1871, berättade, att då han var 8 år, kom Spel-Erik, på väg från Fränsta till Naggen, gåendes, han gick in hos mina föräldrar och så blev han bjuden på kaffe. Efter kaffedrickningen tog Spel-Erik en fiol, som hängde på väggen och spelade en hel del låtar ur sin rika repertoar, Jonas mindes ej någon av dessa låtar, men han mindes Spel-Erik, där denne stod stödd emot vägen, fiolen mot bröstet, iklädd grova vadmalskläder och trasiga näverskor. Spel-Erik spelade och trampade takten, de trasiga näverflätorna dansade runt Spel-Eriks fötter, det var en syn som Jonas Larsson sade sig aldrig glömma.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 113. Spelmän.