Uppteckning nummer NM-HEU43801_6

Upptecknare: Göta Sundell

Socken/stad: Torp

När allt stökats undan efter julmiddagen dricks kaffe, med kakor och tårta, det är inte utan att det blir för mycket av det goda. Under kaffedrickningen försvinner alltid en av våra grannar som brukar fira jul hos oss. Det är den traditionella jultomten. Så småningom bankar det på dörren, då sitter vi alla ordentligt på våra platser, för vi är varskodda i förväg av tomtens bjällror, som han pinglar med så det hörs lång väg. Förväntansfulla är vi stora som små, och jag kan försäkra, att just då är vi alla "snälla barn", stora som små. Lyset är släckt, men julgransljusen och ljusen på bordet brinner. Allt är så stämningsfullt, ovanligt tyst också. Endast tomten som läser upp namnen på de olika paketen och små förtjusta utrop av de som få dem. Tomten går ju sin väg så småningom, efterlämnande kartonger och papper i mängder, utströdda över hela govlet, innehållet har vi naturligtvis tagit ur. Så blir det städning av papper och liknande ting.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och Modern jul, bd 2, s 1211.