Uppteckning nummer NM-HEU43801_14

Titel: Nu är det äntligen julafton, ………….

Upptecknare: Göta Sundell

Socken/stad: Torp

Nu är det äntligen julafton, med vilken förväntan stiger man inte upp den morron. Det är också mycket arbete denna dag. Då skall girlander upp, juldukar fram, ev. bonader skall sättas upp, granen kläs, mat lagas m.m. Frukost är det inte så noga med en sån dag, visserligen syns det på maten som sätts fram att det är jul och helg, men det är till middagen, som vi inte äter förrän ½ 6 tiden, kanske senare, som det mesta intresset är lagt på. Förr på dagen har vi alla så brått, men till middagen då tar vi det lugnt och då känner vi att det är helg, och framför allt julhelg.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell jul och Modern jul, bd 2, s 1206.