Upptecknare: Hildegard Persson

Socken/stad: Torp

Va höll du på å gär Anners. Sätter du päran på nymånad. Ja, va skulle hä göra. Då får du långt ris å gröna päer, för du förstår hä Anners, att allt som skall bära frukt ova backen, tocke soå ärter, säd, blommor och kål, ska du så på nymånads först kvarter. På nedan eller sista kvarteret ska du sätta päran, rötter och lök. Å tror du inte mäg sa gä akt på kodynjerusa som blir gjord på ny eller nean. På ny reses kantarn oppe väre, nean fasne dom mä backen. Tack ska du ha Johan dä denne var bra å vetta för bår käringa å mäg fo ve bruke gärs at å så, å nu behöve ve inte bli osams om tiden for såninga. Ja knyt fäll hop sättjen å spär en vecke täll då mä päran å gå hellre å mjuke opp knävittjän. Ja så du som jag lärt dig for dom sår efter ny o nean i Amerika också.

Nordiska museet. Frågelista. Väderleksmärken, bd. 3, sida 563-564.