Uppteckning nummer NM-HEU43801_18

Upptecknare: Göta Sundell

Socken/stad: Torp

Sen slakten är avklarad kommer nog småbrödsbaket som god tvåa. Det skall bakas minst sju sorters småkakor ofta flera. En av dessa kaksorter förtjänas att nämnas särskilt, nämligen rånen. Dessa bakar vi varje jul och flera med oss. Rånen är en gammal kaksort som bakts av mormor och längre tillbaka i tiden. Det finns ju i handeln rånjärn i form av hjärtan m.m. Men de järn vi använde och som använts i min hemtrakt äro gamla järn, avlångt fyrkantiga i formen, med långa handtag. Alla möjliga vackra små figurer finnas i järnet, så att när rånen äro färdiga, ha de just dessa figurer överallt utströdda. De järn som nu finnas går visst att grädda i uppe på spisen, men de jag menar måste järnet vara över öppen eld. Mjukt bröd sparas till närmare jul, för annars skulle det bli hårt.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell jul och Modern jul, bd 2, s 1205.