Titel: Offerkälla - bruk

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

I Djuptjärnsberget är en källa, som flyter mot norr. Där har folk i gångna tider brukat "köpa vatten" för att bota sig med. Dels har de druckit vattnet och dels har har de begagnat det att smörja. Då det skulle användas att smörja med skulle man gärna blåsa i det. Bäst ansågs det vara att ta tre nässelpipor, sticka ned dem i kärlet och blåsa samtidigt genom alla tre piporna.- Vattnet skulle hämtas ur källan mitt i natten mellan 12 ô 1. Man skulle gå tyst och anständigt till källan och helst ensam. Då man kom fram, skulle man falla på knä och bedja de osynlige, vilka troddes rå om källan, att de skulle vara så vänliga och låta en få ett hälsobringande vatten. Därpå kastade man antingen en slant i källan eller och tre knappnålar. Sen stack man ner kärlet helt och hållet i vattnet och satte på locket eller tryckte i korken under vattnet. Man skulle nämligen ta vattnet "luftfritt" om det skulle någon mån. Då man blåste i vattnet skulle man säga:
"För vär, för vatten, för vitterblåst, för värk i märg och ben, i kött och i blod och i senor och allt ont du bortvänder ur arm, ben, huvud o.s.v.) i Guds faderns, sonens och den helige andes namn."
Detta skulle sägas för var blåsning-alltså tre gånger. Sen är medlet färdikt att använda. Var åkomman lindrig behövde man endast smörja den sjuke, men om det var mycket svårt "tiråkt" måste man "korsa upp kroppen." Det går så till här. Man tar en trasa och blöter i vattnet och stryker med den från vänstra tinningen och till högra fotspetsen, så från vänstra fingerspetsarna till bröstets mitt och slutligen från hjässan och till mitten av bröstet. Sedan upprepas detsamma från höger sida. Sedan tvättas hela kroppen varenda bit. I värsta fall har man brukat upprepa detta tre gånger. x)
x) Se vidare 564!

x) Se även uppt. nr. 564.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel 6. ) Från källor och andra vattensamlingar.