Uppteckning nummer NM-HEU43755_7

Titel: Julafton.

Upptecknare: Erik Moberg

Socken/stad: Torp

Vid 7-tiden brukar jultomten komma, med sin päls och lappskor och sitt långa skägg å en stor säck på ryggen, å dela ut julklappar, å de klappar vi då skulle ge våra vänner så sände vi med tomten för han gick i alla gårdar där de skulle ha några juklappar. Så var det trevligt program i radio å lyssna på barnen: nu är det jul igen o.s.v. Så när vi nådde vid 9-tiden så brukar alltid gumman koka kaffe å duka fram en skål med olika sorters kakor. Sedan vi då druckit kaffe å njutit å språkat någon timme till, så blir det nog å fundera på å gå till vila. För då skall vi ju upp i godan tid nästa morgon å gå till julottan.

Erik Moberg är född omkring 1880.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell jul och Modern jul, bd 2, s 413.