Uppteckning nummer NM-AEU37011_1

Titel: Skogsfrun.

Upptecknare: Otto Söderberg

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Blomstermåla

Det var i min ungdom jag var väl omkring sjutton år, min bror var trettio eller så. Vi hadde varit i en skogstjärn och pirkatt abborre. Det var vid midsommartiden, på hemvägen inträffade det märkliga det var vid 24-tiden på natten. På höger sida var det ungskog, och vänster stor granskog och vi jeck på byvägen, en i svart klädd dam kom gående från småskogen över byvägen och försvann i skogen på andra sidan vägen hon verkade vara så lång smal vi förstod ej jenast vad det var. Först sedan hon försvann sade jag till min bror det var nog skogsfrun, det här var nämligen i Medelpad det hände. Platsen var mellan Torpshammar skogsbyn Kälen för 35 år sedan. Damen i fråga verkade ha så mjuk gång när hon passerade framför oss, en stund senare jeck vi några steg tillbaka för att se efter spår i sanden men förjeves vi varken hörde eller såg henne mer. Min bror såg lika som jag så det måste vara någon som kunde visa sig.

Nedskrivet Rett

Nordiska museet. Frågelista. Nm 195. Spökhistorier 1, s 871-872.