Uppteckning nummer NM-SEU30123_1

Meddelare: Olov Johansson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Klöstre

Det var väl strax före mitt minne. På den tiden huserade här i trakten ett rövarband, som for och gjorde allt det ont var. Deras anförare kallades Präst-Nisse. Han hade väl tjänat i någon prästgård, kan jag tro. Mest höll de där kanaljerna till i fäbodarna med sina illdåd. En gång fick de tag på en ensam bopiga. Henne hanterade de först som de ville hela hopen, och sedan hängde de henne i fötterna över en myrstack, så att myrorna kunde klättra uppefter hennes hår, och där fick hon hänga, tills hon var död. Hon kunde ej ta sig lös, för de hade bakbundit händerna på henne. Slutligen fick de fast Präst-Nils. De var ute en hel skara och sökte honom, och de hade order att skjuta honom, om de ej kunde ta honom till fånga. Kom de så över honom i en lada, där han låg och sov. Hade de ej överrumplat honom, hade han kanske rett sig, ty han hade vapen av alla slag. Vid rannsakningen frågade man honom om han ej kände ånger över allt ont, han gjort. Då sade han: "Det är bara en sak, som jag tycker var nästan synd, och det var då jag hängde upp en bopiga över en myrstack. Ja kom dit tre dagar efteråt, och då levde hon ännu. Då tyckte jag fögan, att jag gjort orätt." - Huru det sedan for med Präst-Nisse, vet jag ej, men troligtvis tog de huvudet av honom, och det skulle väl ha varit synd eljest också.

Nordiska museet.