Titel: Bot mot riset.

Meddelare: Edla Westerlund  År: 1936

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hällsjö

Man fångar en levande mullvad, skär upp den och tar upp hjärta, lever och lungor. Så hackar man sönder dessa och slår brännvin eller konjak på. Med detta smörjer man nu barnet före solnedgången och före soluppgången. Man börjar därvid vid vänstra örat, stryker så över huvudet ner över högra axeln, över bröstet och nerför vänstra benet. Så gör man likadant med början från högra örat och slut efter högra benet. Så med början vid vänstra örat, över huvudet till högra axeln, över halsen och nedför vänstra armen. Med början från högra örat likadant för höger arm. På samma sätt smorde man baksidan av lemmarna. Efter smorningen gav man barnet att äta av smorningen tre gånger å rad med vänstra ringfingret. Smorningen skulle upprepas på samma sätt tre dar å rad och någon tvättning fick inte förekomma emellan. Först två dagar efter sista smorningen fick man bada barnet. Denna kur är också efter Stor-lappen från Graninge. Han var här för en 25 år sedan.

Nordiska museet. Frågelista. Folklig läkekonst 4, s 773.