Uppteckning nummer LMV-M972b

Titel: Läsning mot tandvärk

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Man läser eller tänker hela "fader vår" utom amen över en flaska med litet brännvin. Sedan tre gånger:
"Jag städer dig, tandvärk, som Jesus städde i en nådaflod på faderns och sonens och den helige andes namn."
Av detta brännvin tar man litet i munnen så att det kommer i beröring med tanden, varefter man spottar det i elden.
Jag har hjälpt många med detta enkla medel. Vanligtvis hjälper det med en sats, men det har inträffat, att jag måst laga till tre gånger innan värken gett sig. Sådan är väl av något "bägare" (envisare) slag, kan jag tro.