Uppteckning nummer LMV-M973b

Titel: Botemedel för "förråktvärk" och värk som elaka människor satt på en.

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Då en person fått värk genom att han "träffat för" något osynligt botas denna sålunda:
Man skaffar en flaska brännvin åt den, som skall bota. Denne läser över flaskan fader vår utom amen. Sedan läser han tre gånger:
"Jag städer den värk, som N.N. "råkat för" (eller blivit påsatt av onda människor) som Jesus städde i nådaflod på faderns, sonens och den helige andas namn."
Av detta brännvin smakar den sjuke första gången på kvällen strax innan han går till sängs, samt smörjer sig, likaledes på morgonen efter på fastande mage och slutligen på kvällen samma dag. Detta är de ordinarie gångerna. Sen kan man ju ta in och smörja efter behag. Somliga har den regeln, att sådant, som man läst i, inte får förvaras i rum, där någon ligger och sover, men det har jag aldrig haft någon avsikt på, och det har ändock gått bra ställa till rätta. Jag har t.o.m. läst i bara vatten, och det har gjort samma verkan.