Titel: Blodstädning

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Far min (Olov Olovsson i Ankarvattnet, död 1914, berömd kvacksalvare och "visman") var säker till att "stä blod". Fick han bara veta, att en person höll på förblöda, så stannade han blödningen tvärt, även om han var hela milen och mera ifrån personen. Härvid gick han tillväga sålunda: Han stödde vänstra handens ringfinger mot något fast föremål och läste tyst:
"Kära Jungfru Maria förbinda den blödande mannen (kvinnan, djuret) N.N. i faderns, sonens och den heliga andes namn".
Sedan läste han fader vår tre gånger men sade icke amen. Kände han icke personen, som höll på förblöda, så måste han få veta hans ålder och namn. Det slog aldrig fel för honom.
Anm.
För en tio år sedan försökte jag av O. Olovsson själv få veta, huru han bar sig åt, då han städde blod, men jag fick inte detta, trots att han känt mig sedan barnaåren och var synnerligen god vän till mina föräldrar. Denna konst var honom så helig, att han ej ville lära den åt någon annan än en sådan, som på allvar ville använda den. Men sin son lärde han, och när denne nu lärde mig sättet, trodde han säkerligen, att jag skulle behålla konsten för mig själv.
Han är övertygad om medlets ofelbarhet, och i likhet med fadern hyser han en rent religiös vördnad för formeln. Om han visste, att jag nedskriver den och utlämnar den till ett museum som ett annat gammalt kuriosim, skulle han bli både ond och sorgsen. Detta vill jag inte skall inträffa, och därför får ej denna uppgift ej av någon användas på ett sådant sätt, att mitt, i grund och botten svekliga, handlingssätt röjes.
Att formeln kan verka, förklarade han bero därpå, att ett osynligt förband lägges över såret av Jungfru Maria, sedan man anropat henne därom.
Levi Johansson.