Titel: Att bota med "vre ola"

Meddelare: Förmånstagare Daniel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Det var på det viset, att jag en vår körde med en liten röd märr, som hörde far till. Så råkade hon till att snava sig, så att hon haltade riktigt duktigt. Det såg ut, som jag skulle må sluta med körningen, men så kom det en gammal lapp, som hette Lars Larsson. Han sade till mig, att jag skulle bli med honom, så skulle jag få lära mig laga sånt. Han lyfte upp foten på märren, höll i den, såg på den och läste:
"Vår Herre mötte vren på´n le. Så sa han: Vad har du här att göra? Du skall ro på en sjö, där ingen annan ror, du skall bo i ett berg, där ingen annan bor! Guds ord." Märren blev bra nästan med detsamma, ty det här blev taget tillbaka strax. Men dröjer man med att bota, så tar det lika lång tid från det man botar tills det blir bra, som det varit ont dessförinnan. Jag har själv sedan en gång försökt detta botemedel, och det hjälpte. Det ligger nog kraft i de där orden. Det är en gammal lärdom, som gått i arv undan för undan. Lappen sade, att jag inte skulle få lära bort konsten åt någon, ty då skulle jag själv förlora kraften, men nu är jag så gammal, att det kan göra detsamma, och så kan ju du i stället göra gott därmed.
Anm.
Meddelaren är bror till min avlidne styvfader. Om jag varit en främmande person, hade jag helt säkert inte fått veta det.
L.Jn.