Titel: Medelpad har haft många framstående spelmän ………….

Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Torp

Medelpad har haft många framstående spelmän i forna dagar, många av dem torde numera vara totalt bortglömda, en och annan av de äldre kan man bara gissningsvis datera, genom att beräkna sagesmannens ålder vid det tillfälle han fick lära sig en låt av någon föregångare och så dennes ålder vid detta tillfälle och sedan räkna tiden tillbaka, så kan man få ett något sånär riktigt resultat.

Den älste kände spelmannen skulle, enligt ovanstående beräkningsgrund varit Erik Nilsson, (Ersk Nischa) i Munkbyn, Torps socken. Erik Nilsson skulle enligt ovan, varit född omkring 1750-1755. Erik Ersson (Ersk Erscha) i Saxen, Torp, var 10 år gammal 1835, då han fick lära sig spela av den då mer än 80-årige Erik Nilsson, Erik Ersson fick då lära sig den enda polska som finnes i behåll efter Erik Nilsson. (Se notbilaga nr 1.)

Om polskan berättas, att tre trollkäringar tidigt en morgon suttit på var sin bergstopp och hälsat varandra med att sjunga var sin vers eller repris av denna polska och därefter kallades "trollkäringspolskan". Andrew Vedin i Hjältan, Torp, fick i 8-årsåldern lära sig polskan av Erik Ersson, 1902, Ersson var 82 år.

Erik Nilsson var känd för att vara en skicklig spelman, men även för att vara en skicklig trollkarl. Han skulle bland annat varit beryktad för att ställa till ont för både folk och fä, samt att kunna förgöra fiolen, stråken eller strängarna för sina spelmansrivaler, vilken färdighet han anlitade sig av, så fort tillfälle yppades.

Erik Ersson i Saxen, (ej att förväxla med Erik Ersson i Viken, Spel-Erik) hade även varit bra att spela, men måste sluta upp med det, på grund av hustruns skeva inställning, hon påstod att "Hin Onde" bodde i fiolen och för att få husfred måste han lägga bort fiolen, men, när han var säker på att hustrun ej kunde höra honom, så spelade han lite för sig själv i lönndom, i alla fall, trots risken, ty hustrun och övriga pietistiska anhängare påstod, "att alla som befattade sig med att spela fiol, var sålda åt Hin Onde och de kunde ej beräkna att bliva saliga vid sin hädanfärd". Andrew Vedin i Hjältan, Torp, var född i Hjältan 1894, död omkr. 1952. Vedin berättade även om hur det gick till när fick lära sig spela av Erik Ersson.

De stängde in sig i en lillkammare och Ersk Erscha torkade med en trasa bort all harts från stråken och spelade sedan så tyst att de knappast uppfattades av dem som stod bredvid, då fick Vedin lära sig "trollkäringspolskan" och på så vis bevarades den till eftervärden.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 113. Spelmän.