Titel: Att ta bort vårtor - Lapskt sätt

Meddelare: Förmånstagare Daniel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Det var en liten krokig lapp av gammel Nils Persa släktet, som vi kallade "Krok - Ante". Han lärde mig att ta bort vårtor. Man skall bara spotta på vårtan och säga: "Getj, getj mo bätsies gavnie". (Skall betyda: "Se, se mina stygga leksaker!") Detta skall man göra första gången man ser månnyet, och så skall man visa månen vårtorna. Jag har hjälpt många bli av med sina vårtor på detta sätt, och alla mina vårtor har jag ochså läst bort, utom den här stora, som jag har nedanför ögat. Jag försökte med den ochså, men jag slapp ju inte till att spotta på den. Jag spottade på fingret och strök på den, och det gjorde då så pass, att hon stannade i växten. Hon har inte blivit större sedan.