Titel: Att bota "viin"

Meddelare: Hustru Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Genom vrickning eller ansträngning får man ofta ont i hand-och fotleder. Denna åkomma kallas "viin". Det skall finnas inte mindre än nio olika slags "viin".Då man skall bota den, tar man nio eller sju olika slags ullgarn (olika färger eller färgnyanser) och tvinnar dem till ett snöre. Sedan slår man på detta snöre en knut mindre än man har färger, varpå man lindar det ett varv omkring leden, som är ond, och knyter samman ändarna. Det blir alltså lika många knutar som det är färger. Alla knutarna slår "ansjönsch" (motsols).Jag har även hört uppgivas, att de gamla brukat "säga nånting", då de slagit knutarna, men jag vet inte vad. Detta medel har jag inte sett användas, sedan jag var lillflicka.