Titel: Jaktlyckan.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Tur i jakt hade inte alla. En del smeder hade en förunderlig tur utan att därför kunna sägas vara några överdängare i att skjuta. Ingen vet, huru de buro sig åt, men konstigt var det.

Allmänt känner man dock till vissa regler, som man måste iakttaga för att ha framgång i jakten. Framför allt var det viktigt, att man undgick människornas avundsjuka. Blotta avunden ansågs kunna förstöra all ens jaktlycka. Det var också viktigt, att undvika dåligt möte, när man gav sig i väg på jakt. Fullständigt hopplöst var det, att ge sig på jakt, sedan man mött en käring. Då var det bäst att genast vända om hem. Illa var det också att möta ekorrar och kattor. Ett gott möte var det däremot att stöta på s.k. tetor. De varslade alltid om god jakt. Glad blev också jägaren, om han fick se, att en långbent spindel gick honom till mötes, när han skulle ge sig ut på älgjakt. Då ansåg han det nästan säkert, att han skulle få skjuta en långbent älg.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.