Titel: Att "stä blod"

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

En gammal gubbe på Rotnäset, som hette Mattes Johan, ansågs vara mycket skicklig att stä blod. Av honom fick jag lära konsten, men jag vet inte, om det är något med den, ty jag har aldrig prövat den. Det skall göras så. Med högra handens långfinger stryker man över såret tre gånger och säger: "Du skall stå och icke gå i faderns, sonens och den helige andes namn". Har man "stätt för hårt", så att blodet rent stannar i ådern, så stryker man på samma sätt, man säger: "Du skall gå och icke stå i faderns, sonens och den helige andes namn".