Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Järnvägstjänsteman V. Elmgren

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Luleå

Min fars farfar var med i ett jaktsällskap. Han var en stor björnskytt. Då, när han var ute, träffade de på en björn, som var förgjord så att ingen kula bet på den. Han hade skjutit tre skott på den, men håret bara rök. Prästgården låg intill, och prästen var med i jaktsällskapet. Han hade en kula av silver, den la han i sin bössa och fällde björnen med den. När inte de andra kulorna hade bitit, hade den sprungit på en av sällskapet och haft ikull honom och bitit honom i lårbenet. De andra trodde, att den hade bitit ihjäl honom. "Lever du?" frågade de. "Jaha," svarade han, "den lömklämde mig bara den satan." Mannen var klädd i älgskinnsbyxor, och de hade skyddat honom.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.M. sida 513.