Uppteckning nummer NM-AEU11526_33

Titel: En pojke låg och sov under rasten ……….

Meddelare: Fredrik Lodén  År: 1936

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammars bruk

En pojke låg och sov under rasten i smedshärden. Plötsligt ryckte någon honom i benet och ropade honom vid namn. Han brydde sig emellertid inte om detta. Det upprepades utan att pojken fäste sig vid det. Tredje gången kastades pojken ut på golvet, - och i detsamma rasade härden ner. Hade pojken då legat kvar, skulle han ha blivit ihjälslagen.

Man trodde, att det fanns någon som varnade en för olyckor i smedjan. Där fanns för övrigt åtskilligt mystiskt. Mitt i natten, då ingen människa fanns där, kunde man höra smedjan gå för fullt, hamrarna dåna, järnet klinga och där var ett liv, så som om arbetet hade varit i full gång.

Nordiska museet. Frågelista. Bruksarbetare, bd 2, sida 52-