Uppteckning nummer NM-AEU11526_34

Meddelare: Fredrik Lodén  År: 1936

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammars bruk

Då far min var smeddräng, kom han en morgon i sällskap med smeden till smedjan. På armen bar han en järnplåt med eldkol från spisen hemma att användas till att göra eld i smedshärden. Det hade emellertid frusit för dörren till smedjan, och då de ryckte upp dörren, slog den till plåten, så att kolen föllo ned i snön och slocknade. Smeden började svära, men far min sade: - Var inte rädd, för, att vi inte få eld, Du. - Och i detsamma kom en tomte och bar ett bloss, - en liten en med mössa - och gick fram till dörren och strök av blosset mot dörren, så några kol föll in på smedjegolvet. Med dessa gjorde de upp eld. Tomtarna voro välvilliga och hjälpsamma. Voro smederna stygga mot tomtarna, hade de emellertid igen det, så de ville nog vara snälla med dem.

Nordiska museet. Frågelista. Bruksarbetare, bd 2, sidan 51.