Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU11526_7Titel: Historier.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Gerhard Åsberg  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammars bruk

På 1850-60-talet fanns det en gubbe, som de kallade för Hybben. Egentligen hette han Hubinette, men han kallades aldrig för annat än för Hybben. Han brukade springa ärenden åt kontorsfolket. Det berättas att han kunde löpa fram och tillbaka till Sudnsvall, en sträcka på 12 mil på en och samma dag. Var det ett brådskande ärende, fick inte postdiligensen uträtta det, utan man anförtrodde det åt Hubben. En gång i veckan löpte han till Johannesberg till en flicka som bodde där, som var fästmö till en av bokhållarne. Han sprang gladligen för 12 skilling. Han var så pass att springa, att han gick om travaren Finella, som sprang till Fränsta på en kvart.

Man skämtade med honom och sade, han inte hade några knäskåla. Han smålunkade och sprang ännu när han var 80 år. "Han hade lätt för våldigt till springa."


Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU11526


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE TÄTORTSBEBYGGELSE

MAN MOTORBÅT

SAME TORGHANDEL

Vävprov

Täcke

Hyvel