Titel: "spågubbe"

Meddelare: Dagsverkstorpare Nils Abraham Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

I Stormyra nol på fjälle bodde en spågubbe, som hette Hans Persson. Han kunde verkligen lite mer än andra. Ena året för länge sen fick jag en så förfärlig "ränsel" (värk) i ett ben, att jag blev liggande till sängs i fem veckor. Det gick sju hål på benet, och de var stora som kopparsexskillingar, så att det var ingen liten sveda och brand. Hans Persson kom så hit till oss av en händelse. Jag låg som vanligt och hade knappast "munhålle" (kunde knappast hålla sig tyst för smärta). Då hade jag inte sovit på flera, flera dygn. När Hans fick höra detta, tog han litet smör på fingret från en tallrik på bordet och strök några gånger upp och ned efter det onda benet och sade, att nog skulle det där bli bra. Jag satte inte det minsta värde på det där, men den, som snart somnade, det var jag, och jag sov så hårt, att de måste ta i och skaka mig, då de på kvällen skulle väcka mig, för att Hans P-n skulle få smörja mitt ben med något brännvin, som han "kucklat" i. Huru han burit sig åt därmed vet jag inte, men det stod inte på länge förrän jag var alldeles bra.