Titel: En "blodstäar"

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Då jag var tio år, inträffade det här. De höll på hyvla spån i vattenhyveln här i närheten. Pojken, som tog undan spånen, fick ena benet avklippt i hyveln, så att det endast hängde ihop i skinn och senor. Det blödde så våldsamt, att sågspånen på golvet flöt undan för blodströmmen. Nils Persson, en gubbe här i byn, sades kunna "stä" blod. Genast sprang jag till honom och talade om, huru det var. I samma ögonblick, som gubben fick veta olyckan, svimmade den skadade gossen, och blödningen upphörde. Jag var mycket ivrig, att han skulle skynda bli med till hyveln, för den där pojken och jag var mycket goda vänner och jag trodde, att han skulle blöda ihjäl. Men gubben sade, att det var ingen bråska, ty nu var det inte farligt längre.
En annan gång hade han "stätt" blodet åt en karl, som huggit sig mycket svårt. Då han skulle binda om, lade han först en rå ägghinna över såret. Då detta var klart, tog han den yxa, varmed karlen skadat sig, och högg fast den hårt på utsidan väggen, mitt för där han låg, och sade till dem strängeligen att ej taga ur yxan, förrän såret var läkt. I annat fall kunde han få värk i såret. Nå, karlen låg i sängen och mådde bra, ty han hade ej det minsta ont. Men då branog många dagar gått, behövde bonden den där yxan, och man trodde, att det inte skulle göra något ta den ur väggen, eftersom det var så långt efteråt. Så fort han låsade yxan, flög det till i såret åt den skadade och tog till att värka rent förtvivlat. Bonden högg åter fast yxan, men det hjälpte icke. Då måste de sända bud på Nils Persson. Denne förstod genast, varpå det berodde. Inte heller han kunde nu uträtta något med att hugga fast yxan, utan han måste på annat sätt "stä" värken. Och det här är inga historier utan verkligen sanningen. N.P. dog för c:a 32 år sedan.