Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hallsta

Per Jonsson och Immar Jonsson i Finsta var riktiga trollkarlar, och de dog bara för ca 10-15 år tillbaka. De var inte bröder, men de höll ihop med sina svarta konster, följdes åt till kyrkan på nätterna och stod och viskade i nyckelhålet och tog upp lik, som de fraktade hem och torkade på bastun och åt, för att de skulle få trolldomskraft. De passade på sent om söndagskvällarna, för då visste de, att de på dagen nedsatta liken låg så gott som bara i gravarna. En gång hade de varit åstad med en dyngsläde och tagit ett lik på den. Skulle de så köra ned till bron över Ljungan i stället för att taga rätt över sjön och hem, för de skulle in på ett krogställe, som hette Vittlan, och få sig en sup. Värden på stället, Per Larsson, gick ut och, då han fick se deras åkdon, anade han väl, vad slags lass, de hade. Han lyfte lite på täcket, som låg över, och fick se eländet, och detta tog honom så, att han var alldeles likblek, då han kom in. Karlarna anade, att han varit i släden, och de ut och i körningen. Fick de så se en körare komma efter dem, och denna ville de ej träffa, varför de tog undan allt vad tygen höll, för att de skulle hinna ta av byvägen och hem. Men han, som var efter, hade raskare häst än de, så att han började nå dem. - Då vek de tvärt av vägen och for rakt över Ljungan på ett ställe där ingen kristen själ varken förr eller sedan kunnat fara. Det var mörkt, så att den, som kom efter, ej kunde se, om de rent ut for i luften, eller om de höll sig nere på älven, men han tyckte, att det stod bara som en blåeldstrut efter dem. De var i rejält kompaniskap med den onde själv, de där två.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.