Uppteckning nummer NM-H998

Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Ulrik Teodor Hanning

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta

I meddelarens ungdom firades valborgsmässoafton och 1 maj med eldar, helst uppe på berg. Lekar utfördes, ringlekar, såsom skära havre och "Hopp Pelle, då". Man sköt ibland men inte så mycket som nu. Anledningen till eldarna var helt enkelt den, att man gladde sig åt, att det snart var sommar.

Nordiska museet. Denna uppteckning har inget nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-mummer. Torps hembygdsförenings folkminnesuppteckningar, NO 237, gjorda i början av 1950-talet. Valborgsmässa och 1 maj.