Titel: Angelika - hälsoört

Meddelare: Hustru Johanna Holmgren  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stonäs

Lapparna anser växten angelika vara mycket hälsosam. De använder den ju också mycket i sin "gompa" (en sorts surkol, som beredes av rumexarter, mulgedium alpinum och angelika).
En gammal lappgumma sade mig häromdagen, att sjukdomarna säger till varandra, då de kommer in på ett ställe, där det luktar angelika: "Nej, här kan vi inte vara, för här har dem angelika. Vi gett (måste) ge oss i väg på ett annat stlle" De brukar ha den upphängd i sina bostäder, både renlappar och nybyggarlappar, till skydd mot särskilt smittosamma sjukdomar.