Uppteckning nummer LMV-M1268b

Titel: Den svarta hunden

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

"Gädd´n" på Holmen I Tåsjön hade mistat en fölunge. Tog han så ena låret av denna och grävde ner det i en agnhög, som tillhörde "Gamm - Blomman" i Havsnäset. Detta gjorde han i någon ond avsikt. Då Blommen fick se låret, förmådde han så mycket, att "Gädd´n" fick en olidlig värk i låret. I 17 veckor låg han i de gräsligaste plågor, och så dog han. Samma natt detta skedde, låg Blom i ett häbberg hemma hos sig, och då hade en stor, svart hund tre gånger kommit in till honom. Alla gångerna hade han stigit upp och kastat ut den där fulingen. Hans son, som också samtidigt låg där, talade om detta för mig, och han tyckte, att det var så hemskt, att han bara ville gråta, ty han trodde säkert, att hunden var fan själv. "Gamm - b" dog för 25 år sedan.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".