Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1397

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Ett farligt skämt

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Gästgivare Olof August Hedberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

En inspektor i Junsele narrade sina flottningsarbetare och gav dem inte betalning efter avtal. De vart förstås rasande över detta. En svåger till mig, Konrad, var också med dem. På skoj sade han nu, att "nog skulle inspektorn få betalt för detta" eller något i den stilen. Alla uppfattade det så som ämnade han "spå" inspektoren, ty orden föll så, men Konrad kunde inte mera i den vägen än jag. I Backe kom sig flottarna i supning, och så var det någon av dem, som började skämta med Konrad, att nu borde han ta och "spå" inspektoren, och de andra instämde. Jaha, mente han, nog kunde han väl göra så! Han tog några silverslantar i munnen och tuggade på dem, under det han ideligen sprang runt en marbuske och uttalade den önskan, att fan måtte ta inspektoren. Sist kastade han sig omkull på marken och låtsades falla i dvala, alltsammans eftersom han hört riktiga spåkarlar bruka. Minnes jag inte fel, så hade också kamraterna tagit och "skakat liv" i honom efteråt. Det hela var bara ett galet påhitt i fyllan villan, men i samma veva drabbades inspektoren av den allra värsta värk, så att han måste intaga sängen. I gården hade de hört Konrads hotelse, och hade därför genast klart för sig, att Konrad "spådd" honom, varför de skickade bud till honom och bad honom ta tillbaka värken från den sjuke. Inte kunde han göra något åt detta. Inom tre dygn var inspektoren död. Konrad fick knappast en glad dag mera i sitt liv utan anfäktades ideligen av svåra samvetsförebråelser. Han levde och dog i den övertygelsen, att han varit vållande till inspektorens död.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 4. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1397


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FRIKYRKA

HERRGÅRD MUSEUM SKÅP BOSTADSHUS

KYRKA KYRKOTEXTIL

Väst

Vävprov

Pincenéfodral