Titel: Om förgöring av fiskeredskap.

Upptecknare: C.H. Andersson
Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Våle, Järkvitsle, Högland

Liksom onda och avundsjuka människor kunnat förgöra jaktredskap, så ha de också kunnat modstjäla fiskedoningar har man trott. Hur detta tillgått har ingen av mina sagesmän kunnat eller velat berätta. Följande historia vittnar dock om själva faktum: Ha va en präst här i sockna en gång söm va mä i laksnotfiskä, å ha ble schässchilt dålit-ä fiskä dän där sommarn. Prästän tröddä förståss att reskapa hadde blevä förgjorda, så han schickä klockarn å jeschävarn, söm skullä jära en utåresa från Glimån, - å scheckä fäm riksdalär å e hallstop brännvin tell en tröllgubbe i Schön, söm döm kallä för Fillagubbän, å be honom jälpä döm så döm feck jänn fiskälycka. Män klockarn å jeschävarn troddä inte så mytjä på n dann unnerjörarn, utan döm söp öpp brännvinä å hadde en gla resa sän döm hadde delt fäm-a. När döm så kommä hem, hog döm vatten ti flaska å så jeck döm ti prästgåln förä dä annara notdragan, fö bå klockarn å jeschävarn hördä ti prästäns notlag - då där vart döm pläga i jänn - så jeck döm förä nö ti ån å skullä väl jära na könstär å hysch ma nota då förståss, söm döm påsto Fillagubbän hadde lärt döm. Sään tog döm tell å drog, å mäns döm drog förstä varpä kommä prästän å skull si på, å då feck döm två store laksär. - "Var-ä entä dä där ja förstog!", sa prästän.

Nordiska museet. Frågelista. Fcsc. Jaktens och fiskets folklore.