Uppteckning nummer LMV-M1415b

Titel: Hos "vismannen"

Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Det kom en från Tåsjö och sökte Nisch Bärs´n för en som låg i värk. Då han kom in i stugan, tittade N. B-n. honom i ögonen och sa: "Varför skulle du gå in på det där stället och tala om, att du skulle gå och söka för värk? Det blev bara värre plågor för den sjuke, men nu är det ingen fara längre. Det är slut på värken nu". Den sjuka hade fått ro just i det ögonblicket.
Mikael Olsson från Mårdsjön kom och sökte honom för dottern till klockar Grundström, som hade en svår värk. Mannen talade om sitt ärende, men gubben låtsades ej höra honom, utan satt bara och stirrade ut genom fönstret. Om en stund upprepade Mikael sitt ärende. Utan att se sig om, svarade Nils: "Se efter, vad klockan är! Flickan behöver ingen hjälp mera, ty just nu "drar hon" (uppger andan). Så var det också. M. O-n. har själv talat om detta för mig.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1415