Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1415b

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Hos "vismannen"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Det kom en från Tåsjö och sökte Nisch Bärs´n för en som låg i värk. Då han kom in i stugan, tittade N. B-n. honom i ögonen och sa: "Varför skulle du gå in på det där stället och tala om, att du skulle gå och söka för värk? Det blev bara värre plågor för den sjuke, men nu är det ingen fara längre. Det är slut på värken nu". Den sjuka hade fått ro just i det ögonblicket.
Mikael Olsson från Mårdsjön kom och sökte honom för dottern till klockar Grundström, som hade en svår värk. Mannen talade om sitt ärende, men gubben låtsades ej höra honom, utan satt bara och stirrade ut genom fönstret. Om en stund upprepade Mikael sitt ärende. Utan att se sig om, svarade Nils: "Se efter, vad klockan är! Flickan behöver ingen hjälp mera, ty just nu "drar hon" (uppger andan). Så var det också. M. O-n. har själv talat om detta för mig.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1415


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JORDBRUKSREDSKAP HARV

FARTYG HAMN

Ateljebild

Skrapa

Tavla

Kabbstol