Titel: Medel mot andarna

Meddelare: Arbetare Johan Peter Bertilson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Pappa låg sjuk i lunginflammation. Nu vet vi ju, att det var den sjukdomen, men i dess tider var det ju aldrig tal om annat, än att det var "spådd", så fort det blev något större faler på folk eller fä. Då skickade de iväg drängen. Nils Johan Svensson, till Isak Hidersson i Tvåtjärn, som var en sån där undergörare. Men drängen kom inte längre än mitt för där skolan nu är. Där var det så fullt med "mörka gestalter" i vägen, att han måste vända! Så kom han ju hem och beklagade sin nöd. Då måste de iväg till gammelfarmora, "Jon Bärs Gunnel", för hon hade ord om sig att vara så pass, att "hon kunne förvära sitt". Gumman satt på huggstabben och hörde tyst på drängens klagolåt". "Så , hm" sa hon, som hon alltid brukade. "Så oförståndi båna hänn kan vära!" Så drog hon av sig skorna och huvudklädet, kastade dem till drängen och sa: "Ta på deg dä dänne å ge deg iväg!" Han gjorde så, och nu var det inga andra i vägen för honom. Drängen kom lyckligt och väl fram och "vismannen" med sig hem. Denne sköt över sängen åt pappa, och bra blev han, men detta berodde då inte på tron, för han ville inte, att de skulle fara efter spåkarlen. Han sa: "Denna sjukdom är icke till döds utan till livs", och han torde väl känna det bäst själv.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1417