Titel: Ormen kryper in i folk

Meddelare: Födorådstagare Johan Magnus Norenius  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Sunnansjö

De hade förr i tiden den tron, att ormen kryper in i folk, som ligger ute på marken och sover. De var därför mycket rädda att göra detta. Somliga har haft den inbillningen, att de fått i sig ormen. För att ta ur dem den föreställningen har deras anhöriga skaffat sig en orm och visat dem, då de vaknat upp ur sömnen, och sagt, att nu har ormen krupit ur dem, och det har hjälpt, har jag hört sägas.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. C. Jakt, djurfångst och fiske. h. ) Föreställningar om visst villebråd - bruk i anledning därav.