Titel: Doktorernas anseende förr i tiden

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Under min uppväxttid och förresten långt framgenom tiden satte de inte minsta värde på doktorerna, men "kûckelkälingar" åtnjöt så mycket större anseende. Då jag var en 16 år gammal, var det en man här i byn, som hade huggit sig så styggt, att han höll på blöda ihjäl. De anlitade för honom flera botare, som sades kunna "stä blo", men de dugde inte till den gången. Så måste de skicka efter läkaren, och han bodde ända i Bjästa. Då blev det stopp för blodflödet. Nu var här en gubbe, som hette Per Andersson. (Se n:r. 2137 ô 2138!) Denne kom till gården, där doktorn var. Nu hade Per ett sår i underläppen. Då doktorn fick se detta, sade han, att det var kräfta, och han erbjöd sig bota det för 24 skilling. Men Per sade, att det var inte kräfta. "Dä är bara ett rossår, som jag fått genom att jag spunnit så mycket lin och slickat på tråden". "Ni får väl se, vad tiden lider", sade doktorn. Sedan gjorde Per inte litet narr av doktorn. En sån där, vad begrep han sig! tyckte han. Men det blev annat utav, för det VAR kräfta. Han blev liggande i flera år i de allra gräsligaste plågor. Allt kött på hela nedre käken frättes bort, och det var en stank omkring honom, som var alldeles förfärlig. Då han var död, och de skulle ansa om honom, var han så uppruttnad i halsen, att käken formligen föll lös. Det var första gången en läkare var hit till byn. Om det i stället varit en "kûckelgubbe" någonstädes bortifrån, så nog hade Per Andersson hittat honom och kanske betalat ut de 24 skillingarna, fastän det var en oerhörd summa i hans ögon.