Titel: Hos "viskarlen"

Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

Jag var en 18 år gammal, då jag blev skickad från Råsele i Vilhelmina till en "spåman" i Gärdsjönäset i Åsele för att få bot åt en karl i Råsele, som låg sjuk i olidlig värk. "Spågubben" hette Erik Nilsson. Han är död för länge sedan. Då jag kom till hans hem, var han bortrest, så jag måste vänta på honom bra nog länge. Då han kom, sade han: "Jag kände på mig, att det var någon som väntade på mig, så att jag måste skynda mig" Så talade jag om mitt ärende, att det var en sjuk i Råsele, som ville ha hjälp av honom. "Jag vet om det", sade han. Jag ville att han skulle bli med mig till honom. "Det kan då göra bra detsamma", sade han, "för nu har han inte längre någon värk, men jag skall väl bli med ändå". Nästa dag gav vi oss iväg, men det var nästan det "otröjsammaste" (långsammaste, otrevligaste) jag varit med om, för han hade så många dumheter för sig. Så t.ex. råkade han falla omkull en gång. Genast sprang han upp och rafsade ihop boss och skräp på det stället, kastade det baköver vänstra axeln och läste nånting, men, skada nog, så kunde jag ej höra vad det, men allra sist sa han då: "Tack"! Då vi kom Råsele, visade det sig, att den sjuke inte längre hade några plågor. Dessa hade upphört just i samma ögonblick, som jag kom till E. Nilsson och talade om mitt ärende. Men, det var rätt, då han föll omkull den där gången, sade han efteråt: "Det ser ut, som han (fan, tror meddelaren) inte vill, att jag skall följa med dig, men vi får väl försöka ändå". Han kom inte så fort hem till sig igen, för de hämtade honom från den ene byn till den andra undan för undan här i Vilhelmina.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".