Uppteckning nummer NM-AEU28

Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Ljustorp

Kola-Ante hade en Mila i gång uppe i Ljustorpsskogarna och en natt blev han väckt av ett ideligt dunkande på kujdörren. Ante stiger upp och tittar ut genom dörren för att se efter vad eller vilket som väckt honom. Då får han till sin fasa se, att Milan slagit och det hade börjat brinna i den. Kolar-Ante som var ensam, fick nu bråttom med att fylla det brinnande hålet med ved samt att kasta på stybb över det hela, så småningeom fick han bukt med Milan och faran var avvärjd och så skulle han gå in igen. Do ropade någon på honom och sade: gå in efter fiolen din, så skall du få lära dig en polska. Kolar-Ante gick in efter fiolen och när han kom ut började det spela bakom en gran, när Kolar-Ante lärt sig polskan, tystnade den som stod och spelade och vände sig för att gå därifrån, Kolar-Ante fick då se att ryggen var ihålig på den som spelat och då förstod han att det var skogsfrun - som spelat för honom och även väckt honom när Milan fattat eld. (Se notbilaga NR. 68).