Titel: Trefaldighetsvatten

Meddelare: Födorådstagare Johan Magnus Norenius  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Sunnansjö

Det är en källa med järnhaltigt vatten här i väst i byn. I min barndom var det vanligt, att befolkningen i kringliggande byar mangrant infann sig där på natten till trefaldighetsssöndag och "drack brunn" för hälsans skull. En torpare där i närheten rensade alltid upp källan veckan före och lade barrkvistar omkring den, så att det blev rent och snyggt. Det kom flera båtlaster med folk från kringliggande byar. Källan besöktes aldrig på andra tider för erhållande av hälsa. Det var endast denna natt, den ansågs ge hälsa och kraft.