Krustadform

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen augusti 2013

Krustadform

Månadens eller sommarens föremål var ett redskap som användes i första delen av 1900-talet i många hushåll i landet. Krustadform består av ett svarvat handtag av trä med ett slag av ståltråd fäst i handtaget. Detta är  avslutat med  en koniskform med veckande sidor.  Formen är av aluminium. Man brukade skapa en kakform av en deg genom att trycka den koniska formen i degen.

Vinnare

Mikael Eriksson, Gävle
Marie Böhlin, Bandhagen  
Elsa Johansson, Härnösand

Krustadform kallas även krustadjärn då används den för att fritera degen. Så här gör man krustader

100 g vetemjöl
1 knivsudd salt
1 knivsudd socker
1½ dl vatten eller grädde
1 äggula
1 tsk smält smör

Blanda mjöl, socker och salt. Vispa gulan i vatten/grädde. Blanda med mjölet, tillsätt det smälta smöret. Rör så lite som möjligt annars blir krustaderna blåsiga. Då får man vispa lite mera för att få smeten slät.

Värm fettet och järnet däri. Slå smeten i en kopp. Doppa järnet i smeten och fritera sedan tills krustaden är gyllene.

krustader


Katarzyna Forsberg

Antikvarie, föremål

Telefon 0611-886 35
Mejl katarzyna.forsberg@murberget.se

 

blog comments powered by Disqus