Föremål

      

Inventarienummer: M1435   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: Björk
Teknik: MålatSkulpterat
Tid: 1796

Givare: E. Söderdahl Sollefteå Junsele Junsele 
Förutvarande ägare: Sollefteå Junsele 
Monogram - Initialer - Påskrift: JOS 1796 

Selbåge, av björk, målad i blått, rött och vitt, snidad i låg relief. I bågens mitt finns ett allvarsamt ansikte med rött hår. På ömse sidor ligger lejon med nosarna intill huvudet. Lejonen har lockig man med karvsnitt. Bågen avslutas med stiliserad växt som följer lejonens svans och rygg. Runt den inre bågformen är snidade vågformer. De fasta selklackarna är räfflade i längdriktningen. Selbågen består av fem delar. Selklacken är gradad och med genomgående tapp. De andra delarna är hopfogade med tappar. På övergångspartierna mellan båge och selklack finns på den ena sidan två smidda spikar, ett hål utan spik finns också. På andra sidan om den ena av dessa partier är ristat JOS 1796.

Tillstånd: Färgen är något avskavd. Huvudets övre del är skadat, en stor flisa är borta. En flisa ur ett av gradspåren är borta. I övrigt är tillståndet mycket gott.


Selbåge, av björk. Målad i rött, blått och vitt. Rikt skulpterad: mittpartiet utgöres av människohuvud med röd peruk, flankerad av två inåt vända lejon med lockiga manar och svansen gående mellan bakbenen och upp längs sidan. Fasta selklackar, ovala, översidan helt refflad, refflorna i två avsatser på varje sida klackstödet. Br. 54,9 cm. H. 28,5 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


Ateljebild

FISKELÄGE SJÖBOD FISKELÄGE

LANDSBYGDSBEBYGGELSE TÄTORTSBEBYGGELSE

Vävprov

Skrin

Prydnadsfigur