Föremål

      

Inventarienummer: M1454   Sakord: Golvur , Klockfodral med urtavla

Material: TräMetall
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Barock
Tid: 1740-1777

Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: MÄSTARE ERIK OLOFSSON BRING Örnsköldsvik ANUNDSJÖ BREDBY 
Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik GRUNDSUNDA DOMBÄCK 

Fodralets sockel är rektangulär och målad i brun färg. En profilerad list finns vid sockelns överkant i den avlånga mellandelen. Den är försedd med en dörr som täcker hela framsidan. Dörren stängs med hjälp av hasp och hake. Dörren är rikt dekorerad med en profilerad, lång spegel och grönmålat mittfält, snidat i djup relief som föreställer små keruber och vinranka. En rund pendelöppning målad med röd färg finns i dörrens mitt. Mellandelen avslutas upptill med framskjutande listverk. Huven är rektangulär, avslutad upptill med framåtskjuten, profilerad och bruten framgesims. Huven har en fyrkantig öppning fram för urtavlan och rektangulära öppningar på sidorna. Urtavlan är försedd med arabiska siffror och dekorerad med stiliserad hörndekor i guldfärg. Det står skrivet "Hedman Hernösand".

Tillstånd: En sidolist vid sockelns överdel fattas. Det finns ett hål i mellandelens högra sida. Ramar runt öppningar i huven är tillverkade senare. Gesimsen är sprucken.

Anmärkning: Enligt lappkatalogen skulle fodralet förmodligen vara tillverkat av Anders Olsson i Lakamark. Golvuret skulle med stor sannolikhet härstamma från Dombäck, Grundsunda sn. Golvklockan är tillverkad av Erik Olofsson Bring, bosatt i Bredbyn i Anundsjö sn från 1680-talet fram till sin död 1709. Han tjänstgjorde som länsman i trakten. Urtavlan är tillverkad av Hedman, Hans Markusson, född ca 1720 och död 19 jan. 1778 i Härnösand. En urtavla till äger museet, det är klockan med reg.nr. M6342.


Golvursfodral, rakt typ. Fyrkantig huv, närmast rektangulär. Mellandelen rak och utsträckt. På mellandelen en dörr (lucka) med två snidade amoriner sittande på växtrankor. Orneringen i kraftig relief. Fodralet finnes avbildat i S. Erixon: Möbler och heminredningar II, fig. 1065. Fodralet antas vara gjort av Anders Olsson i Lakamark. Dörren 119 x 28,5 cm. Huven kvadratisk med ett brutet krön. Kvadratisk öppning för urtavlan med en nytillverkad, kvadratisk list (lucka) upphängd med enkla järntrådsbockade gångjärn. Färgen: spräcklig, brunockra, det snidade fältet på dörren blått, omgivet av röda lister.

Höjd. 223 cm.
Br. 38 cm.
Dj. 25 cm.

Ståndursfodralet har varit omärkt utan märknummer. Härstammar med stor sannolikhet från Dombäck, Grundsunda sn, varför det är identiskt med M1454.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


KVINNA

BAGARSTUGA BAGARSTUGA

DOMKYRKA PARK VINTERBILD MAN

Prov

Lakan

Radioapparat