Föremål

      

Inventarienummer: M3706   Sakord: Golvur , Klockfodral med klocka

Material: Furu
Teknik: FörgylltSnidatMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1850-1868

Brukare - Brukningsort: SKELLEFTEÅ 
Givare: KONSUL S DAHLMAN 

Golvur. Klockfodralet står på två fyrkantiga, korta och konade ben. Nedre kanten är något profilerad, böjd och dekorerad med en cirkelbård. Fodralets upptill avsmalnande kropp är dekorerad med bladbård runt alla kanter på framsidan samt försedd med ett runt pendelfönster i mitten. Mellan den runda klockhuven och den avsmalnande kroppen finns ett dekorerat och något svängt halsstycke, prytt med en halvrund dekor med guldfärgade, äggformade dekorer i taggformad bård. Huvan är krönt med en fyrkantig dekor. Klockfodralet står i mitten av ett bakstycke som består av ett par kolonner på sidorna och en tvärbjälke med nollgallerbård och cirkelbård längst upp. Allt är ljust blåmålat med gulmålad dekor. Ett liknande klockfodral finns i Västerbottens museum. Fodralet hör till ett kombinationsskåp tillverkat av Jonas Lundgren (1815-1868) i Andersvattnet, Burträsk.


Golvur, (fodral) av furu, gustaviansk. Fodralet bredast nedtill, står på fyra låga ben. Längs sidorna i låg relief bandspiral, gulmålad. På dörren rund öppning. Förgyllda kantprofiler. Klockhuven rund, placerad i hållare, vilka åt sidorna avslutas med närmast volutliknade utskärningar. På baksidan går åt sidorna ett träräcke, vars fria ändar bäras upp av pilastrar. Räcket med genombrutna bågar i två rader samt en rak krönlist med rundade, platta utskärningar.

Fodralets höjd 141 cm, br. 60 cm.
Ramverkets längd 115 cm, höjd 135.

Enl. accesitionskatalog hör "klocka" till fodralet. Denna uttagen, trol. vid flyttning. Har ej kunnat återfinnas vid inventering.

Gåva: konsul S. Dahlman, nov. 1913. Från Västerbotten, Skellefteå sn.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MAN KOLARE KOLMILA VINTERBILD

STADSVY

STAKET

Skolplansch

Tallrik

Teakanna