Lyssna
Titel: Musikminnen.Werner Trondsson berättar (del 4 av 5)
Spellängd: 6:02
Länk till nerladdning av ljudfilen
Beskrivning: Om släkten Lång. Om morfar till Lill-Axels mamma. Om att Lång spelade yrkesmässigt och att man tyckte att det räckte med två av sönerna, som tog efter, alltså Göran och Andreas (Lill-Axels morfar). Per Jonas, som blev bäst på att spela fick inte den uppgiften. Han dog ung, vilket även Andreas (i 60 års åldern) gjorde.
Werner och Lill-Axel gick till Göran för att lära sig. Han var skomakare på Haverövallen. Det var en bra bit att gå. Werner är född och uppvuxen i Viken på den andra sidan sjön. De var 12-13 år gamla. Rodde över sjön till Säter, gick upp till Göran. Stannade där och lyssnade på låtarna. De hade med sig fiolerna, men spelade inte förrän de kom hem.
Om att Werner nu har nästan för ont i axeln för att spela, men drar ändå en senlåt från Haverö. Berättar att senlåten dansades långsammare och sirligare.
Spelmannen Werner Trondsson (f.1911), Säter, Östavall, spelar och berättar för Inger Stenman och Jan Wolf Watz (inspelning). I köket vispar vännen Karin våffelsmet. Werner porträttfotograferades senare av Ilona Linder och finns med i den fotobiografisk utställningen Toner i våra liv, producerad av Länsmuseet. Inspelningen gjordes inför Folkmusik- och dansåret 1990, som ett samarbete mellan Sveriges Radio Sundsvall och Länsmuseet Västernorrland. Året är 1990
Relaterat material:
Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 1 av 5)
Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 2 av 5)
Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 3 av 5)
Musikminnen.Werner Trondsson berättar (del 5 av 5)