Lyssna



TitelMusikminnen.Werner Trondsson berättar (del 5 av 5) 

Spellängd6:23 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att han spelar på vintermorgnarna, om att allt inte är upptecknat, om när brudlåtar spelades och om kringpolskorna och att flera spelades i Hälsingland.

Om att Jon Erik Öst brukade stanna till hos sin bror Emil, som var bagare på Haverövallen. Om att de lyssnade mycket på honom. Ifråga om rullstråk, så tyckte Jon Erik Öst att de spelade som hade de spik i handleden. De spelade gärna Trollens brudmarsch och andra låtar, som var likt dagsländor.

Fortsatte med att spela de äldre låtarna vid sidan av triolpolskorna och dansmusiken. Det var polketter, polskor, snoa. Om att han gjorde rekryten i Östersund och såg gamla tanter och farbröder dansa snoa riktigt snyggt. Om att de spelade hastigt i Jämtland. Ska du spela Jämtland, då får du ösa, säger Werner. Om Lapp-Nils, som arbetade som dräng i prästgården en tid, om A-bas. Om att det är slutspelat när strängen brister och går av.



Spelmannen Werner Trondsson (f. 1911), Säter, Östavall, spelar och berättar för Inger Stenman och Jan Wolf Watz (inspelning). I köket vispar vännen Karin våffelsmet. Werner porträttfotograferades senare av Ilona Linder och finns med i den fotobiografisk utställningen Toner i våra liv, producerad av Länsmuseet. Inspelningen gjordes inför Folkmusik- och dansåret 1990, som ett samarbete mellan Sveriges Radio Sundsvall och Länsmuseet Västernorrland. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 1 av 5)
  Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 2 av 5)
  Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 3 av 5)
  Musikminnen.Werner Trondsson berättar (del 4 av 5)


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 6 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


MUSEUM

KYRKA

KYRKA

Islägg

Kultång

Penna