LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10) 

Spellängd5:10 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm olika arbetsmoment vid stenarbeten, baxning, pålning och borrning i sten. Om att hela sträckan vid Ledingssundet pålades. Anders var ej med, men minns hur de drog hejarn i topp och släppte efter. Pålkranen fanns på en pråm. Hejarn vägde 3-400 kg, drogs upp av sex-sju man och släpptes ned - ett tungt arbete.

Om att han varit med och borrat i sten. Kunde vara två släggor som slog mot borrstålet. Ibland sjöngs det för att hålla takten, ibland inte. Sedan skulle hålet laddas med dynamit. Man ropade "Tänt är det här" och sprang. Vid vägbyggen där man idag använder grävmaskiner. Om att det gällde att ha bra smidda och vässade borrar. Om att Anders har smitt mycket i smedjan. Lärde av pappan. Det fanns ingen elektricitet. De använde blåsbälg. Där gjorde de doningar, stöttingar, kälkar för skogen, även skridskor. Berättar att de kunde vara 25-30 barn och ungdomar som åkte skridskor på sjön sent om kvällarna.


Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman (inspelning), Murberget, Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med Anders Forsgren genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit för att ta del av en koral, som Anders sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick den och mycket, mycket mer.

Vi sitter i Anders kök. Elden sprakar i vedspisen och kylskåpet surrar. Han går ifrån och lägger in vedträd i spisen lite nu och då. Anders verkar förtjust över att kunna överraska oss med vissång och berättelser av skilda slag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


/

KYRKA

BYGGNAD

Tapetprov

Teckning

Skoband