LyssnaTitelSpelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 3) 

Spellängd3:41 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm spelmän, bla om Myrås-Pålle, alltså Paulus Almgren, som varit skjuts-pojke åt en bonde i Torp. Han hade då skjutsat Spel-Gulle till Borgsjö. Myrås-Pålle är den äldste, som Karl-Thorsten har spelat in. Denne berättade om Spel-Erik och Spel-Gulle samt spelade deras låtar.

Om hur inspelningarna planerades, om att han ringde eller såg i tidningarna om de fyllde år, om att en del var svåra att få till att spela. Berättar ett exempel, med en som inte ville spela, men Thorsten tog ett band med en dålig inspelning. När gubben hörde inspelningen, då sa han: Ja, tocke som det där, det kan väl jag också spela. och så spelade han!Karl-Thorsten Karlsson, (född 1903 i Arbrå, Hälsingland), har bott i Sundsvall alltsedan 21 årsåldern. I lägenheten på Rörgatan i Sundsvall berättar han om sin verksamhet för Inger Stenman, Länsmuseet Murberget, och Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund. Året är 1988.

Karl-Thorsten Karlssons egna inspelningar finns i original och digitaliserade i Medelpads spelmansförbunds arkiv, Sundsvall. Intervjuer gjordes även med honom 1989 av Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund, med stöd av Landstinget Västernorrland och Länsmuseet Murberget. Karl-Thorsten har även porträttfotograferats av Ilona Linder inför Länsmuseets utställningsprojekt Toner i våra liv 19 musikanter i Västernorrland


 

Relaterat material:


  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 1)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 2)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 4)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 5)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 6)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 7)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


/

HEMBYGDSGÅRD

GÄSTGIVERI

Tavla

Form

Kakel