Lyssna



TitelSpelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 6) 

Spellängd6:26 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm Thorstens inspelningsverksamhet, om att Rikskonserter kopierade 80 stycken av hans band på 1970-talet. Han hade spelat in spelmän på Tandbergarens lägsta hastighet. Det fanns alltså mycket information på ett litet band.

Om när Thorsten själv började spela fiol. Han var då sex år gammal. Om faderns intresse för gamla spelmän. Om att fadern hade köpt fiol, låda, stråke, fiolskola för 25 kronor och om att han såg till att Thorsten fick spela två gånger i veckan för Olle Olsson, kallad Kruss-Olle, från Bollnäs. Om hur undervisningen gick till med skalövningar, sedan enkla visor och alltmer avancerade låtar. Om att fadern dog 1915, Thorsten skulle fylla 12 år och då tog undervisningen slut.

Karl-Thorsten Karlsson, (född 1903 i Arbrå, Hälsingland), har bott i Sundsvall alltsedan 21-årsåldern. I lägenheten på Rörgatan i Sundsvall berättar han om sin uppväxt, upptecknings- och inspelningsgärning för Inger Stenman, Länsmuseet Murberget, och Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund. Året är 1988.

Karl-Thorsten Karlssons egna inspelningar finns i original och digitaliserade i Medelpads spelmansförbunds arkiv, Sundsvall. Intervjuer har även gjorts med honom 1989, då av Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund, med stöd av Landstinget Västernorrland och Länsmuseet Murberget. Karl-Thorsten porträttfotograferades 1990 av Ilona Linder, inför Länsmuseets utställningsprojektet Toner i våra liv 19 musikanter i Västernorrland
 

Relaterat material:


  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 1)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 2)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 3)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 4)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 5)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 7)


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


BOSTADSHUS

FOLKETS

KYRKA

Ljusstake

Vävprov

Kjolväska