Uppteckning nummer NM-T986

Titel: Trollfinnarne i Bredsjö.

Upptecknare: J. Norlander

Socken/stad: Ljustorp

En synnerligen laglydiga voro Bredsjö-finnarne ej, och utan betänkande jagade de älg på förbjuden tid samt brände i löndom brännvin i stor mängd. Djärfvast voro Anders och hans omtalade granne, Per Andersson. För olofligt älgskytte blefvo de en gång dömda att slita spö, och det straffet skulle de aftjäna i Torsboda i Hässjö socken. (Här af gammal gästgifveri, kändt för stor sparsamhet på veden. Skulle en resande få en brasa, sattes där på så sur ved, att den icke brann hvarför Torsbo-brasa ännu är namnet på en brasa, som ej vill fatta eld.) När den förste skulle afstraffas, hade han räddat sitt skinn genom att, tack vare sin trolldom, sätta någon annan i sitt ställe på pålen. Utan att ana något ondt stod fogden under tiden i fönstret och såg på sin klocka.

Så kom turen till den andre eller rättare: hans afbild. Därvid sade fogden till tjyvpiskaren: "Piska på den där bra, ty han har ätit mycket älgkött!" Detta retade den andre, som troddes hafva fått sin beskärda del, och han sade till fogden: "Akta länna ti du, herre!" När de bestämda paren spö utdelats, vände de båda männen åter till sitt hem, funderande, på hvad sätt de skulle hämnas, ty hämnas måste de på fogden. Komma långt bort på skogen, omkring ½ mil från hemmet, höggo de i ett träd ut bilden af den hatade mannen med armar, ben och hufvud. Den ene sade: Hore, sko vi skjut´n? (Huru, sko vi skjuta´n) Den andre svarade: Hä ä bäst skjut i häln (Det är bäst skjuta ihjä´n). Den första erinrade sig, att han bedt fogden akta låret på sig, och menade, att det var bäst att skjuta honom i denna kroppsdel. Så skedde. De sköto i låret på bilden, men det träffade på blinken fogden i den länden, och efter den betan var illa sjuk. Det bör nämnas, att hvart dessa män än gingo, så hade de sina bössor med sig; de lämnade dem icke ens, de gingo till kyrkan.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmueet Västernorrland gett NM-nummer. Hvarjehanda anteckningar. Norrländska samlingar V. sid. 143 146.